Mies tekee tosiaan 15-tuntisia työpäiviä, ja ei tosiaan suomessa tarvitse ilmaiseksi töitä tehdä... Paitsi siinä tapauksessa että palkasta ei jää käteen kuin maksimissaan 1000 euroa kuussa kun täytyy maksaa siitä ilosta että on joskus hyvän hyvyyttään ollut jonkun ison lainan takaajana. Sitä maksetaan vielä noin kolme vuotta. Miehen työ on vielä siivousalan työtä, ei siinä se palkka ole kovin kummoinen. Sitä moni insinööri yllättyisi millä rahalla täytyy töihin mennä ihan joka päivä. Noilla ylitöillä mies yrittää saada maksettua sitä velkaa niin että normaali palkka jäisi edes suunnilleen käteen.

Meidän tilanne ei olisi niin vaikea jos minulla olisi töitä tai olisin edes virallisesti työtön. Muutama kuukausi sitten lähdin kesken työpäivän senhetkisestä työpaikastani, olin pizzeriassa jonka omistaja oletti ostavansa palkalla muitakin palveluja mitä työpanokseni pizzanpaistoon. Työvoimatoimisto oli sitä mieltä että minulla ei ollut riittävän painavaa syytä lähteä töistäni ja pisti karenssin. Olisi varmaan pitänyt antaa raiskata, olisi varmaan sitten riittänyt syyksi? Ja kyllä, on valitettu. Ja valitettu toisen kerrankin. Mutta siinä valitusaikana ei silti tule mistään rahaa vaikka kuinka valittaisi.

Olen siis ihan nollatuloilla tällä hetkellä, kuukausitienestimme ovat esim. tässä kuussa miehen tili 650euroa ja lapsilisä 210 euroa. Se tekee jo vallan 860 euroa. Siitä pois vuokra ja pakolliset maksut niin hip hei hurraa...!

Meillä päin ei ole tarjolla kovinkaan paljon minkäänlaisia työpaikkoja, mutta kaikkiin mahdollisiin olen hakenut mitä voinut. Yhteen olen päässyt haastatteluun saakka, siellä työnantaja sanoi että kyllä minä muuten vaikutan oikein sopivalta mutta kun heillä ei ole ollut tapana työttömiä palkata... No voi helvetti! Siis eivät palkkaa sellaisia ihmisiä jotka ovat sillä hetkellä vailla työtä, todennäköisesti pelkona se että tämä kyseinen työtön on hakemassa työtä vain siksi että päivärahakausi on lopussa ja nyt halutaan joku paikka joksikin aikaa vain siksi että saa nauttia valtion rahoituksesta taas sen jälkeen.. Tai sitten vain ajatellaan työtön niin kelvottomana että sellaista ei voi ottaa. Jos palkkaa jonkun suoraan toisesta työstä, on muka jonkinlainen tae että tämä ihminen olisi ahkera ja reipas ja muutenkin ihana? Mutta mitäs jos se ihminen loikkaa sitten muutaman kuukauden kuluttua taas seuraavaan paikkaan kun alkaa kyllästyttää?

Kaikkein kamalinta ja turhinta on hakea sellaisiin paikkoihin joihin työvoimatoimisto lähettää ukaasipaperin. Silloin tarvitsee täytättää työnantajalla sellainen kaavake että henkilö se ja se on käynyt hakemassa tätä kyseistä työtä eikä kuseta. Arvaahan sen vaan onko silloin edes minimaalisia mahdollisuuksia tähän työhön??? Ei kukaan niin hullu ole että palkkaisi jonkun töihin kun on pakotettu kun täysin vapaaehtoisesti tuleviakin on tarjolla! Minulla on käynyt muutaman kerran niin että olen löytänyt jonkun todella kiinnostavan työpaikan ja eikö ne sieltä työvoimatoimistosta lähetä sinne sen ukaasikirjeen! Hyvästi mitkään mahdollisuudet, se paikka on silloin menetetty.

Minulla on tietysti tämä matka, vaikka se ei minua haittaa, olen siellä kehäkolmosen sisäpuolella niin kauan asunut ettei tunnin-parin autossaistuminen tunnu missään. Siinä kun on vielä se ero, että täällä saa edes liikkua sillä autolla sen ajan, siellä seisotaan tuskastuneena jonossa matelemassa. Olen tätä koettanut sanoa, mutta moni työnantaja ei oikein usko. Ajattelevat että kyllästyn pitkään työmatkaan. Ei se niin mene.

Minä en nyt oikein ymmärrä, onko meillä todellakin kallis nettimaksu? Se nyt vaan on sen 129 euroa, tuossa se lasku on nenäni edessä! Tältä firmalta on ollut meillä laajakaista niin kauan kuin muistan, ei olekaan varmaan koskaan ollut mistään muualta.

No onneksi meillä ei ole hirveästi maksuja mitä pitäisi kaiken kaikkiaan maksella, vesilaskua ei tule kun on tässä tontilla oma kaivo, sähkölasku on todella pieni kun lämmitetään puilla joita vuokraisäntä antaa käydä karsimassa metsästä. Ruokakin tehdään puuhellalla ja leivinuunissa kaikki mitä voi, siinä yhdistyy monta hyötyä. Saa lämmitettyä ja tehtyä ruokaa samalla.